sobota, 29 maja 2021

Kruche ciasteczka z dżemem

Przed upieczeniem. 
Po upieczeniu. 

Składniki:
300 g mąki pszennej (2 szklanki)
200 g masła
150 g cukru (2/3 szklanki)
cukier waniliowy Gellwe
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Gellwe
szczyptę soli
4 żółtka
dżem (np. truskawkowy, malinowy, owoce leśne)

Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszaj z płaską łyżeczką proszku do pieczenia. Dodaj masło, posiekaj z mąką, dodaj żółtka, cukier, 2 łyżeczki cukru waniliowego i szczyptę soli. Zagnieć ciasto, uformuj kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około godzinę. Z ciasta formuj nieduże kulki, palcem zrób dziurki i wypełnij dżemem. Piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką w temp. 170 stopni przez ok. 15-17 min. 

Przepis zaczerpnięty z opakowania cukru waniliowego od Gellwe.

Moja opinia:
Ciasteczka wyszły bardzo pyszne. Kruche. Użyłam nie tylko dżemu brzoskwiniowego, ale także gorzką czekoladę. Polecam. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz