2 jabłka
200 ml mleka (niepełna 1 szklanka)
1 jajko
150 g (1 szklanka) mąki pszennej
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
do smażenia: np. masło klarowane, olej kokosowy, inny olej roślinny
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać do miski, dodać cukier wanilinowy, cukier oraz sodę oczyszczoną, wymieszać.
- Dodać mleko i jajko i wymieszać składniki rózgą na jednolitą masę bez grudek.
- Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, ćwiartki przekroić wzdłuż na pół a później jeszcze na poprzeczne plasterki. Włożyć do ciasta i wymieszać.
- Wykładać po około łyżce ciasta i po 3 plasterki jabłek na 1 placka na rozgrzany tłuszcz na patelni i smażyć przez około 1,5 minuty na złoty kolor. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
- Podawać z cukrem pudrem, dżemem wiśniowym itp.
Recenzja:
Ja zamiast plastrów jabłka starłam je na tarce. Racuchy wyszły bardzo pyszne. Polecam!!
Link do przepisu: Szybkie racuchy z jabłkami | Kwestia Smaku
Pozdrawiam!! ;)
Link do przepisu: Szybkie racuchy z jabłkami | Kwestia Smaku
Pozdrawiam!! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz