Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia muffinek: 25 minut
Liczba porcji: 12 muffinek
Kaloryczność kcal: 190 w 1 muffince
Dieta: wegetariańska
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej - 240 g
3 średnie dojrzałe banany - 300 g pulpy
1 duże lub średnie jajko
70 ml oleju roślinnego lub 70 g roztopionego masła
6 łyżek drobnego cukru - do 100 g
po pół łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
dodatki do wyboru: mały banan, czekolada, orzechy, cynamon
Muffinki bananowe
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajko wyjmij wcześniej z lodówki, by miało temperaturę pomieszczenia.
Do upieczenia muffinek użyłam miękkich papilotek o średnicy 5 cm u podstawy. Papilotki umieściłam dodatkowo w metalowej formie z dołkami na babeczki/muffinki. Z podanej ilości składników wyszło mi 12 średniej wielkości muffinek bananowych.
Pieczenie: 170 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół
Czas pieczenia: około 25 minut.
Jeszcze przed pieczeniem zdecyduj czym udekorujesz swoje babeczki bananowe. Ja wybrałam półplasterki banana, ale możesz też sięgnąć po kawałki dobrej jakości czekolady. Może to być zarówno czekolada gorzka, jak i deserowa, mleczna lub biała. Na muffinki bananowe przed pieczeniem można też wyłożyć kawałki orzechów włoskich, pekan lub nerkowca. Muffinki można też oprószyć kakao lub cynamonem.
Opis przygotowania:
Do dużej miski przesiej półtorej szklanki mąki pszennej tortowej (nie więcej niż 240 gramów!) oraz po pół łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej. Jeśli nie masz sody, to możesz ewentualnie wsypać jedną łyżeczkę proszku do pieczenia.
Aby upiec pyszne muffinki bananowe bardzo ważne jest to, by użyć odpowiednią ilość rozgniecionych bananów. Potrzebujesz zatem trzy średnie, bardzo dojrzałe banany. Ponieważ wielkość i grubość bananów bywa różna, to polecam zważyć obrane banany. Potrzebujesz około 300 gramów pulpy bananowej. Swoje banany zawsze rozgniatam widelcem. Nie robię tego super dokładnie. Nie ma takiej potrzeby.
Do trzeciej miseczki wsyp sześć łyżek drobnego cukru (nie więcej niż 100 gramów) i wbij jedno duże lub dwa małe jajka. Jajko z cukrem ucieraj do uzyskania jasnego puchu. Możesz użyć miksera lub rózgi kuchennej. Pod koniec ucierania wlej olej lub roztopione i przestudzone masło.
Do miski z mąką i spulchniaczami wlej słodki puch jajeczny i całość mieszaj przez chwilę szpatułką. Kolejno dodaj też pulpę z bananów i dalej mieszaj ciasto, aż zrobi się jednolite. Jeśli zdarzy się tak, że ciasto wydaje Ci się za gęste, to możesz dodać do niego dwie łyżki lekko ciepłego mleka. Ja mleka nie dodaję a ciasto moje ma konsystencję gęstego budyniu.
Przygotuj sobie 12 klasycznych papilotek. Jeśli Twoje papilotki są delikatne (jak moje) to umieść je dodatkowo w formie metalowej z dołkami. Każdą papilotkę wypełnij ciastem. Ja przekładam ciasto przy pomocy łyżki. Papilotki wypełnij ciastem maksymalnie do 3/4 wysokości papilotek.
Do każdej muffinki dodałam jeszcze po kilka kawałków półplasterków banana. Na wszystkie babeczki zużyłam jednego, małego banana.
Przepis zaczerpnięty ze strony: Muffinki bananowe | AniaGotuje.pl
Recenzja:
Prosty przepis. Moja mała kuchareczka pomagała. Babeczki wyszły bardzo pyszne. Na pewno nie raz jeszcze je upieczemy. Polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz