wtorek, 8 lutego 2022

Dr. Oetker babka czekoladowa Z belgijską czekoladą



Opis produktu:
Dziecinnie prosta w przygotowaniu, pyszna babka na każdy dzień. Czekoladowy smak podkreśla dodatek belgijskiej czekolady. Przygotuj ją tak, jak lubisz: w keksówce, formie do muffinek lub w tortownicy z owocami. Za każdym razem inna, za każdym razem pyszna! Wystarczy dodać tylko: jaja, tłuszcz i mleko (do dodatkowych przepisów opcjonalnie także np. owoce, Nutellę, powidła).

Receptura o prostym, czystym składzie, bez barwników, oleju palmowego i syropu glukozowego. Smacznego!

Cechy produktu:
- Bez barwników
- Bez oleju palmowego
- Bez syropu glukozowego
- Z belgijską czekoladą 
Ciasto można podzielić na 16 porcji, 1 porcja= około 45 g. 

Masa netto: 365 g 
Cena: około 6 zł

Dodaj:
- 3 jaja
- 100 g masła (lub 80 ml oleju)
- 100 ml mleka (ok. 10 łyżek) 

Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta
Piekarnik nastaw na temp. 180°C bez termoobiegu. Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jaja, miękkie masło (lub olej) i mleko. Całość miksuj najpierw na niskich, potem na najwyższych obrotach przez ok. 3 min do uzyskania gładkiego ciasta. 

2. Nakładanie do formy
Foremkę (10 x 25 cm) posmaruj tłuszczem i prósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto nałóż do foremki. 
Pieczenie 
Ciasto wstaw na środkowy poziom nagrzanego piekarnika. 
Temperatura 180°C 

Czas pieczenia: ok. 55-60 min (do suchego patyczka) 
Uwaga: po ok. 20 min pieczenia natnij ciasto ostrym nożem wzdłuż na głębokość ok. 1 cm.
Upieczone ciasto wyjmij z formy po ok. 10 min. 
Po ostygnięciu udekoruj polewą Dr. Oetkera lub cukrem pudrem. 

Warto wiedzieć...
Ciasta w proszku nie wymagają dodawania konserwantów, ponieważ powstały ze składników, które poddane zostały procesowi suszenia. Suszenie jest naturalną metodą utrwalania żywności.

Recenzja:
Babka bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczy dodać składniki, wymieszać, wstawić do piekarnika i gotowe. Ciasto wyszło bardzo pyszne. Całej rodzince smakowało i to najważniejsze. Nieraz jeszcze je kupimy. Polecam. 

Po upieczeniu nasze ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz