Mini pancakes. Idealne na kolacje, śniadanie lub na słodką przekąskę przed tv. Są przepyszne, wegańskie i bez cukru! Częstujcie się! ;)
Składniki na dwie porcje:
•150g mąki (szklanka)
•0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
•0,5 łyżeczki sody
•2 łyżki erytrolu (ja dałam 2 łyżki cukru)
•170 ml mleka roślinnego (2/3 szklanki)
•łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
•łyżeczka extraktu z wanilii
+ do smażenia łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Wymieszać oddzielnie suche składniki oraz mokre i połączyć je. Na patelni rozgrzać olej i małą łyżeczką nakładać porcje ciasta, patyczkami do szaszłyków odwracać po minucie. Smażyć do zarumienia. Podawać z ulubionymi dodatkami: owocami, dżemem, miodem itp. Smacznego :)
Przepis zaczerpnięty z Ewelina 🍳🥨 na Instagramie: „Mini pancakes. Idealne na kolacje
Recenzja:
Córka jest na diecie bezmlecznej, więc ucieszyło mnie jak trafiłam przypadkiem na ten przepis na IG. Od razu następnego dnia przygotowałam mini placuszki Mai. Córce od razu zasmakowały i wołała o więcej. Jasiowi też zasmakowały. Czuję, że jeszcze nie raz będę robić pyszne placuszki dzieciom. Sama próbowałam i są przepyszne. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz