niedziela, 18 kwietnia 2021

Kotleciki z ryżu ,sera żółtego i warzyw

 

Kotleciki z ryżu ,sera żółtego i warzyw.

Czas przygotowania: 30 min.
Ilość porcji: 3 - 4

Składniki:
ryż 20 dag
marchewki 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
koperek 1 łyżka
jajko 2 sztuki
sól i pieprz do smaku
bułka tarta  1 łyżka
ser żółty 10 dag

Dodatkowo:
olej do smażenia
bułka tarta kilka łyżek

Sposób przygotowania:
1. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, osączyć i ostudzić.
2. Marchewki i pietruszkę obrać, umyć i ugotować do miękkości, ostudzić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
3. Do ryżu dodać warzywa, koperek, ser żółty stary na tarce o dużych oczkach, bułkę tartą, wbić jajka, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
4. Formować kotleciki i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.


Moja opinia: 
Kotleciki podałam z sosem koperkowym i smakowały wyśmienicie. Rodzince smakowało. Prosty przepis. Na pewno nie raz kotleciki ryżowe zawitają w moim domu. Bardzo polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz