Składniki:
Do gulaszu użyłam kaszę gryczaną prażoną od firmy Kasza gryczana prażona – Janex.
- szynka 1 kg
- cebula 2 szt.
- czosnek 2 ząbki
- papryka ostra 1/3 łyżeczki
- słodka papryka 1/2 łyżeczki
- sól 1/2 łyżeczki
- pieprz 1/2 łyżeczki
- majeranek 1 łyżeczka
- liść laurowy 3 szt.
- koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki
- por 200 g
- marchewka 1 szt.
- olej 1 łyżka stołowa
- mąka 1 łyżka stołowa
Czas przygotowania: 55 min.
Dla ilu osób: dla 4 osób
Sposób przygotowania:
1. Mięso na gulasz wieprzowy (szynka lub chuda łopatka) myjemy, odciskamy delikatnie papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę (wielkość dowolna, według uznania, ale większe kawałki na gulasz, będą dusić się dłużej).
2.Cebulę kroimy w piórka, szklimy na oleju w rondlu lub głębokiej patelni, przekładamy na talerzyk. Na tej samej patelni, obsmażamy mięso wieprzowe na gulasz na złoty kolor, dodajemy po chwili cebulę, obraną i pokrojoną marchewkę, umytego i cienko pokrojonego pora i zalewamy wszystko wodą (wody ma być tyle, żeby przykryć mięso na gulasz wieprzowy).
3. I teraz najważniejsza część, aby gulasz wieprzowy smakował wybornie. Dusimy około 15 min na małym ogniu, pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy przyprawy: paprykę w proszku, liść laurowy, przeciśnięty czosnek (można zamienić na czosnek granulowany 0,5 łyżeczki), majeranek i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy też solą i pieprzem.
4.Gulasz wieprzowy dusimy, aż mięsko będzie miękkie (ale żeby się nie rozpadało). Na końcu dodajemy łyżkę mąki, rozrobioną z odrobiną wody i zaprawiamy tak powstały sosik, gotując jeszcze około 5 min. Gulasz wieprzowy podajemy na gorąco z ulubionymi dodatkami. Co ważne - taki przepis na gulasz to propozycja na 1-2 dni, bo świetnie smakuje odgrzewany. Można go również wekować lub mrozić.
Link do przepisu: Gulasz wieprzowy mojej mamy wyśmienity - Przepis na Gulasz wieprzowy wyśmienity - Mojegotowanie.pl
Kilka słów ode mnie:
Gulasz wyszedł bardzo pyszny. Mojej rodzince smakowało. Do gulaszu dodałam dodatkowo paprykę czerwoną oraz pieczarki. Podałam go razem z kaszą gryczaną oraz z ogórkami konserwowymi domowej roboty. Polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz