sobota, 16 stycznia 2021

Rogaliki z wiśniami

Składniki:
● 10 dag drożdży
● 4 łyżki cukru
● cukier waniliowy
● 2 szkl. mleka
● 1 kg mąki
● 3 jajka
● kostka margaryny
● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
● słoiczek osączonych wiśni w syropie lub dżemu wiśniowego
● cukier puder

Sposób przygotowania przepisu:
1. Drożdże rozkruszamy, ucieramy z cukrem, aż się rozpuszczą. Mieszamy z ciepłym mlekiem. Odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Margarynę roztapiamy, odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę przesiewamy, wlewamy drożdże. Wsypujemy cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wbijamy 2 jajka i wlewamy letnią margarynę. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Ciasto dzielimy na porcje. Rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na okrągłe placki. Kroimy w trójkąty. Na każdy nakładamy wiśnie (lub smarujemy dżemem). Zwijamy w rogaliki. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy ok. 15 minut w 180 °C. Posypujemy cukrem pudrem.

Rady redakcyjnej kucharki:
● Rogaliki będą równie smaczne z kawałkami podsmażonych jabłek.
● Przed posypaniem rogalików cukier puder można wymieszać z odrobiną cynamonu.

Przepis zaczerpnięty ze strony Rogaliki z wiśniami - PrzyslijPrzepis.pl

Kilka słów ode mnie:
Przepis dostałam od przyjaciółki bloga. Tak mnie zaciekawił, że musiałam go na drugi dzień spróbować. W przygotowaniu rogalików pomagała mi Maja. Moja mała kucharka. Ja zamiast wiśni dałam do środka czekoladę deserową oraz czekoladę gorzką. Nie posypywałam cukrem pudrem, ponieważ były już wystarczająco słodkie. Rogaliki wyszły bardzo pyszne. Każdemu smakowało, gdzie bardzo mnie to ucieszyło, ponieważ robiłam je po raz pierwszy i od razu mogę stwierdzić, że będę je robić nieraz. Bardzo prosty przepis. Dziękuję przyjaciółce bloga o imieniu Kasia za przepis. Polecam. 

Dla tych co nie wiedzą!
Rozkłócone jajko - co to znaczy?
Jest to jajko (białko i żółtko) rozbite i wymieszane razem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz