Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 100g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jajka
- 150ml gazowanej wody mineralnej
- 100ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g posiekanej czekolady (nie za drobno) lub groszku czekoladowego
Sposób przygotowania:
- W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
- W drugiej misce wymieszać trzepaczką gazowaną wodę mineralną, olej i jajka.
- Następnie wymieszać trzepaczką składniki z obu misek. Nie mieszać długo, lecz tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką kawałki czekolady.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto nałożyć do papilotek.
- Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Studzić przez parę minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągnąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Uwaga:
Jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Czas pieczenia: ok. 30 minut
Ilość sztuk: ok. 12
Trudność: łatwe
Koszt: niski
Przepis ze strony Muffinki z czekoladą. Bardzo ciekawa strona. Wiele ciekawych przepisów do wypróbowania.
Moja mała pomocnica o imieniu Maja bardzo dużo pomagała. Dodawała składniki i mieszała. Rośnie mi mała kucharka. Muffinki wyszły pyszne. Polecam!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz