sobota, 16 września 2017

Szarlotka z kruszonką

Składniki: 
• 4 szklanki mąki
• 1 ½ szklanki cukru
• 5 żółtek
• 200 g margaryny
• 5 łyżek oleju
• cukier waniliowy
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

• 2 kg jabłek
• 2 łyżeczki cynamonu
• 1/2 – 1 szklanki cukru zależnie od gatunku jabłek. Im kwaśniejsze tym dodaję więcej cukru.

Przygotowanie:
1. W dużej misce mieszam mąkę z cukrem, żółtkami, margaryną, olejem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Formuję kulę i schładzam.
2. W czasie, gdy ciasto się chłodzi obieram jabłka, ścieram na tarce i dusze na patelni z kilkoma łyżkami wody. Po 15-20 minutach dodaję do jabłek cukier oraz cynamon. Duszkę kolejne 15 minut. Schładzam do temperatury pokojowej.
3. Połowę ciasta rozkładam lub rozwałkowuję na spód blachy.
4. Jabłka układam na cieście. I druga połowę ciasta ścieram na jabłka na tarce o grubych oczkach.
5. Jabłecznik piekę około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.

Przepis ze strony Szarlotka z kruszonką - przepis

Wyszło bardzo smaczne. Polecam!! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz