sobota, 20 lutego 2016

Oponki serowe

Składniki:
  • 500g sera półtłustego
  • 500g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 250ml kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
  • tłuszcz do smażenia (u mnie olej rzepakowy)
  • mały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego oleju)
  • cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
  1. Ser przecisnąć przez praskę.
  2. Mąkę wysypać na blat, dodać ser, cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1-1,5cm.
  3. Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Kolejno na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć.
  4. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu (z dodatkiem spirytusu) w dużym garnku z obu stron, na złoty kolor.
  5. Oponki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
  6. Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.
Czas przygotowania (łącznie ze smażeniem): około 50 min.
Liczba sztuk: ok. 35.

Wyszły bardzo smaczne. Smacznego!! 

2 komentarze: