sobota, 2 stycznia 2016

Kotleciki jajeczne

Składniki na 4 porcje:
6 jajek na twardo
50 g startego ostrego żółtego sera
4 - 5 łyżek tartej bułki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 jajko surowe
2 - 3 łyżki gęstej śmietany
curry, sól, pieprz
tarta bułka do panierki
olej do smażenia

Przygotowanie:
Jajka na twardo obrać i drobno posiekać (lub zetrzeć na tarce o grubych okach). Dodać starty żółty ser, bułkę tartą, posiekany szczypiorek, wbić surowe jajko. Masę wymieszać dodając tyle śmietany, by można formować kotleciki. Doprawić pikantnym curry, solą i pieprzem. Uformować niewielkie kotleciki, obtoczyć je w tartej bułce. Usmażyć na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju.

Smacznego ;)

2 komentarze: