Strony

niedziela, 1 listopada 2020

Babeczki Kopce Kreta




Opis produktu:
Uproszczone przygotowanie, komplet niezbędnych składników i przyjazna instrukcja to tylko część ich zalet. Opakowanie zawiera ciasto, masę, płatki czekolady i foremki. Zaskocz bliskich Kopcem Kreta w formie pysznych babeczek!

Informacje z opakowania.
Opis produktu:
Babeczki Kopce Kreta z czekoladą w proszku. 

Cechy produktu:
W środku: 12 foremek, ciasto, masa, płatki czekoladowe. 
Z mieszanki otrzymujemy 12 babeczek. 1 porcja = ok. 65 g
Supermocne foremki idealnie trzymają kształt babeczek.

Masa netto: 264 g 

Zawartość opakowania:
209 g mieszanki do ciasta
40 g mieszanki do sporządzenia masy śmietankowej
15 g płatków czekoladowych
12 foremek

Sposób przygotowania:
Dodaj:
- 1 jajko
- 80 ml oleju (ok. 8 łyżek)
- 250 ml śmietanki 30% tł. (mocno schłodzonej)
- 1 duży banan (lub inne owoce)

1. Przygotowanie babeczek:
Pamiętaj o schłodzeniu śmietanki, aby dobrze się ubiła.
Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Piekarnik nagrzej do temp. 175°C (bez termoobiegu). Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj jajko, olej i 4 łyżki śmietanki (resztę śmietanki wstaw do lodówki lub na 30 min do zamrażalnika). Całość mieszaj mikserem najpierw na niskich, a następnie na najwyższych obrotach przez ok. 3 min, do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach (po ok. ½ łyżki).

2. Pieczenie:
Wstaw babeczki do nagrzanego piekarnika i piecz na środkowym poziomie. 
Temperatura pieczenia: ok. 175°C
Czas pieczenia: 15-18 min.
Po upieczeniu babeczki muszą ostygnąć Masę można ubijać dopiero po ich ostudzeniu i wydrążeniu.

3. Wydrążenie babeczek
Za pomocą łyżeczki wydrąż babeczki pośrodku do wys. ok. 1,5 cm, pozostawiając na brzegach ok. 0,5 cm nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Banana lub inne owoce obierz, pokrój w drobną kostkę i wypełnij nim wydrążone babeczki. Skropienie sokiem z cytryny pomoże zachować świeży kolor banana.

4. Przygotowanie masy i posypanie ciastem
Schłodzoną śmietankę wlej do miski i miksując wsyp mieszankę do masy. Ubijaj całość przez ok. 2 min, a następnie wsyp płatki czekoladowe i delikatnie wymieszaj łyżką. Masę wyłóż na babeczki, formując za pomocą noża kopułki, a następnie posyp pokruszonym ciastem. Wstaw na 30 min do lodówki.
Ciasto na Babeczki może się obsypywać - to typowe dla Kopca Kreta.

Pozostałe informacje:
Zamień Babeczki Kopce Kreta w - Owieczki, Szukające zajączki, Jeżyki. 
Przygotuj Babeczki Kopce Kreta z ulubionymi owocami
Inspiracji i przepisów szukaj na www.oetker.pl
Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce. 

Cena: około 7 zł

Recenzja:
Jakiś czas temu razem z Mają przygotowałyśmy babeczki przypominające kopce kreta. W sklepie na półce zaciekawiło mnie opakowanie, ponieważ zazwyczaj robiłam kopiec kreta. Nigdy nie robiłam w formie babeczek, aż do teraz. Maja bardzo mi pomagała. Przepis bardzo prosty. Bez problemu poradziłyśmy sobie z nim. Wszystko wykonywałyśmy krok po kroku. Babeczki pięknie wyrosły w piekarniku. Wydrążeniem babeczek zajęłam się ja. Maja pomagała ułożyć w nich kawałeczki banana, a później włożyłyśmy masę do babeczek i posypałyśmy pokruszonym ciastem. Wyszły bardzo pyszne. Mai bardzo smakowało. Krótki czas przygotowania. Prosty przepis. Polecam. 


Moja kochana pomocnica w kuchni. 
Babeczki po upieczeniu. 
Babeczki Kopce Kreta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz