sobota, 30 stycznia 2016

Ciasto na pizzę



Składniki ciasta do pizzy:
półtorej szklanki mąki pszennej
pół szklanki letniej przegotowanej wody
dwie łyżki oleju roślinnego (lub oliwy)
3 do 4 gram drożdży instant lub 25 g drożdży świeżych
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
jako dodatek można dodać dwie łyżki ziół prowansalskich (w celu urozmaicenia wyglądu i smaku ciasta można użyć dowolnych przypraw, lub nie używać ich wcale)

Przygotowanie ciasta do pizzy:
Do dużej miski wsypać mąkę, drożdże i dobrze wymieszać. Następnie dodać olej, cukier, sól i znowu wszystko dobrze wymieszać. Stopniowo dolewać wodę łyżką, a pod koniec już ręką wyrabiamy ciasto aż powstanie jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi to dodaj mąki i dalej wyrabiaj). Ciasto powinno trochę urosnąć, dlatego uformowaną kulę ciasta zostawić w ciepłym miejscu w przykrytej misce na 20-30 minut. Kiedy ciasto odpoczywało, przygotować składniki, które zamierzamy ułożyć na pizzy. Ciasto najpierw rozgnieść dłońmi na gruby placek, a następnie porozciągać. W ten sposób uformowała się ładna okrągła pizza, którą ułożyć na posmarowanej odrobiną oleju blasze i jeszcze dłońmi rozprowadzić placek tak, żeby zajmował całą formę. Na ciasto nałożyć sos pomidorowy i wybrane składniki (wędlina, pieczarki, papryka). Tak przygotowaną pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika  (220 stopni Celsjusza). Każdy powinien znać swój piekarnik i dostosować indywidualnie czas pieczenia. Ja proponuję jednak 15 do 25 minut. Jeżeli chcesz sprawdzić czy pizza dobrze się upiekła, najlepiej zajrzeć na jej spód. Jeżeli jest przyrumieniony to znaczy, że jest gotowa. 

Smacznego ;)

2 komentarze: