Strony

czwartek, 10 grudnia 2015

Kruche rogaliki drożdżowe

SKŁADNIKI (24 SZTUKI):
100 g miękkiego masła
250 g mąki pszennej
1/4 szklanki ciepłego mleka
12 g suchych drożdży instant (lub 25 g świeżych)
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Do nadziewania: marmolada, wiśnie, prażone jabłka, czekolada lub nutella.
Do posypania: cukier puder.


PRZYGOTOWANIE:
Miękkie masło rozetrzeć palcami z przesianą mąką. Do kubka z ciepłym mlekiem wsypać szczyptę cukru i drożdże. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

Jajko ubić z cukrem pudrem, dodać je do mąki z masłem. Wlać drożdże i ekstrakt z wanilii. Ciasto wyrabiać przez około 10 minut, aż będzie gładkie i nie będzie się kleiło do ręki. Przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Z ciasta uformować 3 kulki. Rozwałkować na 3 placki, podsypując lekko mąką. Każdy placek pokroić na 8 "trójkątów", tak jak kroi się pizzę. Na każdym trójkącie w jego szerszej części ułożyć po łyżeczce marmolady lub po 1 wiśni lub łyżce prażonych jabłek, lub też po jednej kosteczce czekolady czy łyżeczce nutelli. Zwijać od szerszego końca formując rogaliki.

Układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Piec przez około 15 minut lub na lekko złoty kolor. Posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz